Dnevnik Nove TV u drugom dijelu redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar otkriva tko su u mjesecu na izmaku najpopularniji i najnepopularniji političari te što građani misle o radu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojoj krajem ove godine istječe mandat na Pantovčaku.

Što građani misle o radu predsjednice?

Predsjednica Republike još nije službeno objavila da kreće u utrku za drugi mandat, ali sudeći po posjetima diljem Hrvatske, ona je u pretkampanji za novi mandat na Pantovčaku. Trenutačno njezin rad podupire manje od polovice ispitanika, točnije njih 49 posto, a 44 posto ne podupire njezin rad, dok je neodlučnih 7 posto. Kolinda Grabar-Kitarović i dalje može računati na potporu HDZ-ovih birača, njih 89 posto. Podupire je i 58 posto MOST-ovih birača, ali zanimljivo i 27 posto birača SDP-a. Predsjednica odavno nema većinsku potporu za svoj rad među biračima Živog zida, ostalih stranaka i neodlučnih birača, rezultati su Crobarometra objavljenih u Dnevniku Nove TV.

Tko je najpopularniji, a tko najnepopularniji političar?

Predsjednica je i dalje najpopularnija među građanima, tako o njoj pozitivan dojam ima 60 posto ispitanika, dok njih 35 posto ima negativan dojam, što znači da u odnosu na mjesec ranije nema značajnih promjena.

Odmah iza nje je Milan Bandić, o kojemu 42 posto građana ima pozitivan dojam, ali većina, točnije njih 52 posto ima negativan dojam. Slijedi Ivan Vilibor Sinčić, o kojem 41 posto građana ima pozitivan dojam, ali njih 47 posto ima negativan dojam. Još prije godinu dana o Sinčiću je pozitivan dojam imalo 51 posto, a o Milanu Bandiću pozitivan je dojam imalo 48 posto ispitanika.

O Boži Petrovu 40 posto ispitanika ima pozitivan dojam, a njih 47 posto negativan. O Andreju Plenkoviću pozitivan dojam ima 33 posto ispitanika, a njih 60 posto ima negativan dojam. Na kraju, Davor Bernardić može računati na 23 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 62 posto ima negativan dojam.

Kod birača HDZ-a i dalje je najpopularnija predsjednica, kod birača SDP-a najveću popularnost uživa Dalija Orešković, dok je Božo Petrov i dalje najpopularniji među biračima MOST-a, jednako kao i Ivan Vilibor Sinčić u Živom zidu.