Mladi ljudi u Hrvatskoj zaslužuju iste standarde obrazovanja i razvoja svih potencijala, kao i mladi u ostalim zemljama Europske unije. Naime, mjere štednje nakon svjetske krize 2008. godine najviše su pogodile i naštetile mladima upravo zbog manjka investicija u obrazovanje, kulturu, znanost i programe zapošljavanja, pri tome zanemarujući da su mladi pokretač razvoja i istinska snaga društva.
Godine 2016. pokreće se inicijativa da mladi širom Europe volontiraju u kriznim situacijama, a danas su te mogućnosti dane kroz pokretanje novog programa pod nazivom Europske snage solidarnosti.
Također, radi njihove prepoznate snage i uloge u društvu, u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru udvostručena su sredstava u programima Erasmus plus, Kreativna Europa i dr. te pokrenute nove inicijative DicoverEU za poticanje mobilnosti 18-godišnjaka.

 

Zalagat ćemo se za programe namijenjene mladim doktorima znanosti za pokretanje i financiranje start-up tvrtki kao i za otvaranje prostora hrvatskim visokotehnološkim, na inovacijama baziranim start-upovima za izlazak na europska i svjetska tržišta. Time bi se osigurao put za financiranje hrvatskih visokotehnoloških rješenja, stimuliralo stvaranje novih radnih mjesta, olakšalo međunarodno plasiranje inovativnih hrvatskih proizvoda, pružile prilike za transfer tehnologija te daljnji razvoj proizvoda i usluga s međunarodnim tržišnim potencijalom.
Europsko tržište posjeduje velike mogućnosti za razvoj start-upova, a strukturirani razvoj poslovanja inovativnih hrvatskih tvrtki, uz nova zapošljavanja i povećanje njihove konkurentnosti, potaknut će gospodarski rast na domaćem i europskom tržištu.